mister motley is gek op kunst

Lorelinde Verhees interviewt Jeroen Hoenselaar

Lorelinde Verhees interviewt Jeroen Hoenselaar (27). Jeroen studeerde in 2007 af aan academie st.Joost Breda, richting fotografie. Hij woont in Haarlem en is werkzaam als beeldend kunstenaar. Jeroen studeert nu aan de AHK in Amsterdam aan de docentenopleiding Beeldende Kunst.


Na de academie
"Het was voor mij onduidelijk hoe het leven na het beschermde studentenbestaan er uit zou zien. Ik moest op de een of andere manier inkomsten zien te krijgen, maar daarnaast wilde ik genoeg tijd over houden om mijn kunst uit te oefenen. Ik heb me dus zo veel mogelijk voorbereid op de tijd na de studie door hier veel met kunstenaars en docenten over te praten. Wat wel voorop stond en staat is het feit dat ik kunstenaar wil zijn."

In de praktijk
"Om te beginnen wilde ik mezelf zoveel mogelijk verder gaan ontwikkelen. Mijn afstudeerserie was voor mij een startpunt van een richting die ik ingeslagen ben. Ik heb bij die serie fotoís het absurdisme behandeld. Hierbij heb ik geŽnsceneerde absurde taferelen en onderwerpen vastgelegd, waarbij ik geÔnspireerd was door absurde fotografen, theatermakers en schrijvers. Gelijk na mijn afstuderen ben ik begonnen met een nieuwe serie, meer gericht op wetenschap en filosofie maar nog steeds met een vleugje absurdisme.
Ik had het meest moeite om een passende baan te vinden die ik naast mijn kunstenaarschap zou kunnen doen. Ik wilde niet meteen gebruik maken van de WWIK, maar toen ik na een paar maanden zoeken nog geen werk had, besloot ik me toch maar aan te melden. Om wat meer financiŽle zekerheid in de toekomst te krijgen, ben ik in september vorig jaar begonnen met mijn docentenbevoegdheid."


Bezigheden
"Op het moment ben ik bezig met mijn deeltijdstudie, mijn bijbaan en een nieuwe serie werk. Als ik bezig ben met nieuwe ideeŽn ben ik voornamelijk aan het lezen; wetenschappelijke boeken, kunstboeken, literatuur, vaktijdschriften. Daarnaast bezoek ik ook regelmatig tentoonstellingen en het theater voor inspiratie. Maar natuurlijk ook de bezigheden die niet meteen met kunst maken te maken hebben zijn onderdeel van mijn dagelijkse werkpraktijk, bijvoorbeeld netwerk- of presentatiebezigheden.
Ik hou een schetsboek bij waar ik al de ideeŽn en theorieŽn die in me opkomen opschrijf. IdeeŽn die ik interessant vind om uit te werken, ga ik plannen. Wanneer ik bijvoorbeeld een specifieke locatie wil hebben, ga ik daar eerst naar op zoek. Dit kan ook in een studio omgeving zijn, wanneer de foto er om vraagt. Vervolgens ga ik een model zoeken. Dit natuurlijk ook wanneer de foto of het gekozen onderwerp er om vraagt. Er gaat dus een heel traject van denken en plannen aan vooraf voordat een foto geschoten wordt. Ik schiet analoog en digitaal. Analoge film scan ik zelf in."


Valkuilen voor jonge kunstenaars
"Op de academies word je alleen opgeleid tot kunstenaar. Maar wat vergeten wordt is dat het kunstenaarschap gelijk staat aan ondernemerschap.
We hebben wel een aantal lessen er in gehad, maar we zijn er niet echt diep op in gegaan. Momenteel ben ik bezig met een individueel coachingsproject die de gemeente aan WWIK-ers aanbiedt. Hier word je begeleid in al de facetten van het kunstenaarschap. Van netwerken, boekhouden tot marketing met als einddoel een ondernemersplan schrijven. Dit zijn issues waar veel kunstenaars tegen aan lopen."


Tips voor aankomend academieverlaters
"Bereid je goed voor op de aspecten naast je kunst. Een heel belangrijk onderdeel van je kunstenaarschap is ondernemerschap, dat wordt vaak nog vergeten. Volg misschien extra cursussen die bijvoorbeeld bij Kunstenaars & Co worden aangeboden.
Ik heb ook een loopbaangesprek gehad. Dit kan net het duwtje zijn dat je nodig hebt om een goede richting te kiezen. Ze geven je persoonlijk advies en beantwoorden vragen die je bezig houden over de toekomst als kunstenaar.
Mij werd ook aangeraden om het eerste jaar na mijn afstuderen te gebruiken om mijn netwerk uit te breiden. Hier moet je het als kunstenaar namelijk wel van hebben. Verder is doorzettingsvermogen een belangrijk aspect. Probeer ook altijd weer nieuw werk te maken, zodat je progressie toont (ook belangrijk voor de WWIK-ers)."Zie voor meer info: http://www.jeroenhoenselaar.nl/


----------------------------------------------------------------------------------------
1
----------------------------------------------------------------------------------------
2